Мања слова Већа слова РСС
цфцу
цфцу
цфцу

цфцу

цфцу
Контактирајте нас

Први ниво контроле

У оквиру Инструмента претприступне подршке за период 2014-2020 (ИПА ИИ), односно сектора Регионална и територијална сарадња, Црна Гора учествује у девет програма европске територијалне сарадње, од којих се кроз њих пет остварује сарадња са једном или више држава чланица Европске уније. То су:

Трилатерални програми:

 

1. Интеррег ИПА програм прекограничне сарадње за Италију, Албанију и Црну Гору,

2. Интеррег ИПА програм прекограничне сарадње за Хрватску, Босну и Херцеговину и Црну Гору;

 

Транснационални програми:

 

3. Интеррег Вб Медитерански програм транснационалне сарадње (МЕД),

4. Интеррег Вб Дунавски програм транснационалне сарадње (ДАНУБЕ),

5. Интеррег Јадранско-јонски програм (АДРИОН). 

Наведени програми се спроводе по принципу тзв. заједничког управљања (схаред манагемент), које подразумијева успостављање одговарајућег система, у оквиру којег државе учеснице програма именују институције које ће бити саставни дио система и које ће спроводити одговарајуће активности из своје надлежности, а све у циљу ефикасног функционисања сваког појединачног програма. Као дио структуре и механизма заједничког управљања, свака држава учесница програма у обавези је да успостави систем управљања и контроле на националном нивоу. С тим у вези, Влада Црне Горе именовала је Министарство европских послова за Национално тијело, задужено за координацију програмима на националном нивоу, и Министарство финансија, Директорат за финансирање и уговарање средстава ЕУ помоћи за Контролно тијело, у оквиру којег је формирана Канцеларија првог нивоа контроле, задужена да на националном нивоу обезбиједи правилно трошење средстава додијељених од стране Европске уније. Канцеларија првог нивоа контроле вршиће провјеру прихватљивости трошкова пријављених од стране корисника из Црне Горе, а у циљу смањења неправилног трошења додијељених средстава. Прихватљивост пријављених трошкова Канцеларија ће вршити у складу са релевантним ЕУ, програмским и националним правилима, и издавати Сертификат о прихватљивости трошкова, на основу кога ће се корисницима вршити рефундација потрошених средстава, у максималном износу од 85% пријављеног трошка.

Учешћем у програмима европске територијалне сарадње подстиче се прекогранична, регионална и транснационална сарадња између земаља учесница појединачних програма, а све у циљу остваривања паметног и одрживог раста и развоја. Пројекти који ће се реализовати у оквиру горе наведених програма прекограничне и транснационалне сарадње допринијеће бољој територијалној, економској и институционалној сарадњи земаља учесница и поспијешити стварање нових форми интеграција између истих. Осим тога, искуства која црногорске институције стичу учешћем у прекограничним и транснационалним програмима сарадње, од изузетног су значаја за будуће правилно коришћење средстава из структурних фондова ЕУ, који ће Црној Гори бити доступни након приступања унији.

Више информација о сваком појединачном програму можете наћи на линковима испод:

ДУНАВСКИ ПРОГРАМ 

хттп://www.интеррег-данубе.еу/

МЕДИТЕРАНСКИ ПРОГРАМ 

хттпс://www.интеррег-мед.еу/

ЈАДРАНСКО-ЈОНСКИ

хттп://www.адрионинтеррег.еу/

ИТАЛИЈА - ЦРНА ГОРА - АЛБАНИЈА

хттпс://www.италy-албаниа-монтенегро.еу/емс/

ХРВАТСКА - ЦРНА ГОРА - БОСНА и ХЕРЦЕГОВИНА

хттп://www.интеррег-хр-ба-ме2014-2020.еу/