Manja slova Veća slova RSS

Kontaktirajte nas

>

Održan početni sastanak za projekat “Promovisanje inovacione kulture i podrška saradnji između aktera istraživanja, obrazovanja i inovacija”

Datum objave: 22.01.2020 11:14 | Autor: Ministarstvo finansija

Ispis Štampaj stranicu


U prostorijama Ministarstva finansija, Direktorata za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći, 21. januara 2020. godine održan je kick-off (početni) sastanak za projekat “Promovisanje inovacione kulture i podrška saradnji između aktera istraživanja, obrazovanja i inovacija”. Projekat je finansiran u okviru Instrumenta pretpristupne podrške (IPA II) i trajaće 16 mjeseci, odnosno do maja 2021. godine. 

 

Sveobuhvatni cilj ovog projekta je unaprjeđenje konkurentnosti Crne Gore kroz pružanje podrške uspostavljanju međusobno povezanog sistema istraživanja, inovacija i preduzeća, uz očuvanje intelektualne svojine.

 

Aktivnosti projekta će biti usmjerene na ostvarivanje sljedećih rezultata:

 

·     Poboljšanje crnogorske naučne mreže, zarad razvoja vještina vezanih za inovacije:

-     Unaprjeđenje platforme crnogorske naučne mreže (najmanje 100 članova registrovanih na nadograđenoj crnogorskoj naučnoj mreži);

-     Stvaranje crnogorske naučne mreže mentora na polju inovacija (najmanje 10 registrovanih mentora);

-     Izgradnja kapaciteta Ministarstva nauke i relevantnih aktera za promociju kulture inovacija (organizovanje najmanje 5 radionica za najmanje 100 učesnika).

 

·     Unaprjeđenje kapaciteta za zaštitu prava intelektualnog vlasništva i razvijanje savjetodavnih servisa za dijagnostiku intelektualne svojine:

-     Stvaranje ekspertskog i koordinacionog tima u Ministarstvu ekonomije;

-     Razvoj i primjena pred-dijagnostičkih usluga intelektualne svojine za mala i srednja preduzeća;

-     Uspostavljanje i dizajniranje interaktivne veb stranice.

 

Ugovor za realizaciju projekta potpisan je sa kompanijom International Development Ireland Ltd iz Irske. Ukupna vrijednost ugovora iznosi 289,900.00 EUR, od čega finansiranje EU čini 90% a nacionalno kofinansiranje 10%. Projekat će biti implementiran putem indirektnog upravljanja sredstvima EU u Crnoj Gori, gdje je Direktorat za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći Ministarstva finansija u ulozi ugovornog tijela. 

 

Prvom sastanku su, pored predstavnika ugovarača, prisustvovali predstavnici Ministarstva finansija, kao i predstavnici Ministarstva ekonomije. Tokom sastanka, detaljno su predstavljene projektne aktivnosti, a razmatran je i okvirni plan rada za naredni period.