Мања слова Већа слова РСС

Контактирајте нас

>

Одржан почетни састанак за пројекат “Промовисање иновационе културе и подршка сарадњи између актера истраживања, образовања и иновација”

Датум објаве: 22.01.2020 11:14 | Аутор: Министарство финансија

Испис Штампај страницу


У просторијама Министарства финансија, Директората за финансирање и уговарање средстава ЕУ помоћи, 21. јануара 2020. године одржан је кицк-офф (почетни) састанак за пројекат “Промовисање иновационе културе и подршка сарадњи између актера истраживања, образовања и иновација”. Пројекат је финансиран у оквиру Инструмента претприступне подршке (ИПА ИИ) и трајаће 16 мјесеци, односно до маја 2021. године. 

 

Свеобухватни циљ овог пројекта је унапрјеђење конкурентности Црне Горе кроз пружање подршке успостављању међусобно повезаног система истраживања, иновација и предузећа, уз очување интелектуалне својине.

 

Активности пројекта ће бити усмјерене на остваривање сљедећих резултата:

 

·     Побољшање црногорске научне мреже, зарад развоја вјештина везаних за иновације:

-     Унапрјеђење платформе црногорске научне мреже (најмање 100 чланова регистрованих на надограђеној црногорској научној мрежи);

-     Стварање црногорске научне мреже ментора на пољу иновација (најмање 10 регистрованих ментора);

-     Изградња капацитета Министарства науке и релевантних актера за промоцију културе иновација (организовање најмање 5 радионица за најмање 100 учесника).

 

·     Унапрјеђење капацитета за заштиту права интелектуалног власништва и развијање савјетодавних сервиса за дијагностику интелектуалне својине:

-     Стварање експертског и координационог тима у Министарству економије;

-     Развој и примјена пред-дијагностичких услуга интелектуалне својине за мала и средња предузећа;

-     Успостављање и дизајнирање интерактивне веб странице.

 

Уговор за реализацију пројекта потписан је са компанијом Интернатионал Девелопмент Иреланд Лтд из Ирске. Укупна вриједност уговора износи 289,900.00 ЕУР, од чега финансирање ЕУ чини 90% а национално кофинансирање 10%. Пројекат ће бити имплементиран путем индиректног управљања средствима ЕУ у Црној Гори, гдје је Директорат за финансирање и уговарање средстава ЕУ помоћи Министарства финансија у улози уговорног тијела. 

 

Првом састанку су, поред представника уговарача, присуствовали представници Министарства финансија, као и представници Министарства економије. Током састанка, детаљно су представљене пројектне активности, а разматран је и оквирни план рада за наредни период.